Ruske snage preuzele najveću termoelektranu u Ukrajini; EU produžila sankcije Moskvi

Savet EU odlučio je da do 31. januara 2023. produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.   

Kremlj očekuje od generalnog sekretara UN Antonio Guteresa da obezbedi ukidanje svih zapadnih sankcija na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, dok je u Istanbulu počeo da radi Zajednički koordinacioni centar za žitarice iz Ukrajine.

Očekuje se da danas, na osnovu dogovora iz Istanbula, isplovi prvi brod sa ukrajinskim žitom, iz Černomorska.

Turska i UN traže od Kijeva i Moskve da se pridržavaju obaveza.

"Tražimo da se izbegavaju akcije koje su suprotne potpisanom dogovoru i njegovom duhu. Vidimo koliko je cela situacija nestabilna posle napada na Odesu tokom vikenda", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

Iz Moskve je potvrđeno da će se razgovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana održati u Sočiju 5. avgusta. 

Moskva upozorava Kijev da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane "Zaporožje", koje bi mogle biti imati velike posledice i van Ukrajine. 

Nemačka je isporučila Ukrajini tražene raketne bacače "mars 2", i najavila isporuku protiv-vazdušnih sistema i oklopnih vozila. 

Nakon što je rat u Ukrajini duboko zaoštrio odnose Rusije sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, iz Moskve stiže najava povlačenja Ruske svemirske agencije iz projekta Međunarodne svemirske stanice.

"Mi ćemo ispuniti sve obaveze prema partnerima, ali je odlučeno da napustimo stanicu posle 2024. godine. Do tada će početi da se formira ruska orbitalna stanica", najavio je šef Roskosmosa Jurij Borisov.

NASA, sa druge strane navodi da je Rusija nije obavestila o povlačenju sa Međunarodne svemirske stanice. 

Povlačenje Rusije biće veliki udarac za Međunarodnu svemisku stanicu, koja je, decenijama model međunarodne saradnje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike