Ruska vojska zauzela najveću termoelektranu u Donbasu; Kijev: Moskva teroriše Evropu cenama gasa

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za raketiranje gradova i infrastrukture. Kijev optužuje Moskvu za još jedan raketni napad na Odesu. U međunarodnim krugovima spekuliše se da je reč o pokušaju Rusije da ugrozi istanbulski sporazum – Moskva demantuje.

Velika Britanija tvrdi da takozvane ruske mete – ukrajinski brod i projektili "harpun", nisu bili u crnomorskoj luci pre napada. Rusi, pak, navode druge mete.

Moskva upozorava da bi napadi Ukrajinaca kod nuklearne elektrane "Zaporožje" mogli da imaju posledice i van regiona. Kijev odgovara da će uzvratiti na sve provokacije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva cenama gasa "teroriše" Evropu, te je još jednom pozvao Evropsku uniju da pristane na strože sankcije Rusiji.  

"Gasprom" i "Simens" se uzajamno optužuju za zastoj isporuke turbine za gasovod "Severni tok 1". 

U Istanbulu je otvoren zajednički Koordinacioni centar za praćenje sprovođenja sporazuma o izvozu prehrambenih proizvoda iz Ukrajine. Turska i Ujedinjene nacije očekuju od Kijeva i Moskve da se pridržavaju ugovornih obaveza, dok predsednik Zelenski tvrdi da Rusija cenama gasa teroriše Evropu. 

U tek otvorenom Koordinacionom centru za izvoz prehrambenih proizvoda u Istanbulu, ministar odbrane Turske najavljuje da se nastavljaju pripreme za polazak prvih brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike