Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut; Kijev: Moskva upotrebila kliznu bombu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče širom Ukrajine. Nastavljaju se borbe za Bahmut. Zamenik gradonačelnika tog grada rekao je da se u gradu vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu. 

Kijev je saopštio da se broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju povećao na 13. Tvrde i da je Rusija juče po prvi put upotrebila novu, "kliznu" bombu, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od 40 kilometara.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je "svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat".

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

Iz Moskve odgovaraju da ne žele da rasplamsaju konflikt, već da ga okončaju. Okrivljuju Zapad da su oni ti koji rasplamsavaju sukob, time što šalju oružje Kijevu i obučavaju ukrajinske vojnike.

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bizli naveo je da dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka mora biti produžen po svaku cenu.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Ankara angažuje da bude produžen sporazum, koji podržavaju UN, a Ukrajini omogućava da izvozi žito preko crnomorskih luka. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovara da je Rusija spremna da ispuni sve uslove iz Sporazuma o izvozu žito, ukoliko ti uslovi budu jednaki za sve strane.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike