Ruska Duma ratifikuje sporazum o pripajanju ukrajinskih oblasti; Zapad najavljuje nove sankcije

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ruske snage uništile su sedam artiljerijskih skladišta i skladišta projektila u regionima Harkov, Zaporožje, Nikolajev i Donjeck, saopštila je Moskva.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je istočni grad Liman u potpunosti "očišćen" od pripadnika ruskih snaga.  

Ustavni sud Rusije odobrio je paket dokumenata o pristupanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je juče Državnoj dumi nacrte ustavnih zakona o prijemu DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav zemlje.

Očekuje se da ona danas ratifikuje sporazum o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Zapad najavljuje nove sankcije

Na poteze Moskve, Zapad odgovara novim sankcijama i jačom vojnom i finansijskom pomoći Kijevu. Nemačka, Danska i Norveška kupuju 16 slovačkih haubica za 92 miliona evra. 

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev pozvan je na razgovor u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, javio je Tas pozivajući se na agenciju DPA.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da će raditi sa partnerima iz EU na novim sankcijama Rusiji, javlja BFM pozivajući se na Jelisejsku palatu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike