Rusija zvanično pripojila ukrajinske teritorije; Rojters: Kijev od SAD dobija još četiri sistema HIMARS

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ruska vojska zaustavila je pokušaje proboja ukrajinskih oružanih snaga do Hersonske oblasti, tvrdi Moskva. Raketiran grad Zaporožje, tvrde ukrajinske vlasti.

Ruska duma je ratifikovala sporazume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji. Usvojila je, istovremeno, ustavne amandmane o prijemu teritorija. Kijev ponovo odbacuje pripajanje delova Ukrajine Rusije, najavljujući "nove pobede".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Državne dume izjavio je da je pripajanje teritorija "logičan nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine, povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja".

Curenje gasa iz gasovoda "Severni tok 2" i dalje traje, tvrdi švedska obalska straža. Ruski "Gasprom", međutim, saopštio je da je pritisak u gasovodima stabilizovan, te da je prestalo curenje gasa u oštećenim delovima "Severnog toka".

Generalni direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov pušten je na slobodu, izjavio je prvi čovek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Kijev je optužio Moskvu 1. oktobra da je direktor nuklearke Zaporožje uhapšen, ocenjujući da je Rusija ovim činom izvršila "akt terorizma", dok su ruske vlasti obavestile IAEA da je Murašov "privremeno zadržan" na ispitivanju.

Sjedinjene Američke Države planiraju da Kijevu u okviru novog paketa vojne pomoći od 625 miliona dolara pošalju i četiri raketna sistema HIMARS, javlja Rojters, navodeći da će danas odluka i zvanično biti objavljena.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike