Rusija i Kina pozdravljaju samit Tramp–Kim

Kina je danas predložila da Savet bezbednosti UN razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sankcija Severnoj Koreji, ukoliko Pjongjang bude postupao u skladu sa rezolucijama UN i napredovao u diplomatskim pregovorima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Kina "pozdravlja i podržava" razgovore severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa kako bi se postigao konsenzus o denuklearizaciji i formirao mirovni mehanizam.

Geng je novinarima u Pekingu rekao da bi sankcije Saveta bezbednosti protiv Severne Koreje mogle da budu suspendovane ili ukinute u skladu sa akcijama Pjongjanga, prenosi AP.

"Sankcije nisu kraj. Verujemo da bi Savet bezbednosti trebalo da učini napore da podrži diplomatske napore u ovom trenutku", rekao je Geng.

I zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva pozitivno ocenjuje rezultate samita, ali da očekuje da ponovo postane relevantan pregovarački format šest strana o tom pitanju.

"Mi, zajedno sa kineskim prijateljima, zajedno sa drugim učesnicima onoga što se nazivalo šestolateralni pregovori, radujemo se da učinimo ovaj format ponovo relevantim, i nastavićemo da radimo na postizanju tog rezultata", rekao je Rjabkov.

On je dodao da Moskva pozitivno gleda na rezultate samita SAD i Severne Koreje za rešavanje pitanja Korejskog poluostrva, ali je naglasio da su bitni detalji postignutog sporazuma.

"Ne možemo da ne pozdravimo činjenicu da je napravljen važan korak napred. Đavo je u detaljima, naravno, i neophodno je razumeti pojedinosti. Ali kako mi razumemo, obezbeđen je podsticaj", rekao je Rjabkov.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike