Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli napad na njihovu teritoriju; Kijev: Klasična provokacija

Nastavljaju se borbe na istoku zemlje. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tokom jučerašnjeg dana širom Ukrajine. Kijev je saopštio da su ruske snage granatirale višespratnicu u Zaporožju. 

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su Ukrajinci upali u oblast Brjanska. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je, u međuvremenu, da je situacija u toj ruskoj oblasti "pod kontrolom".

Predsednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, naveo je da su "ukrajinski diverzantni" na ruskoj teritoriji pucali na civile, ističući da je reč o "teororističkom napadu". 

Tvrdnje ruskih zvaničnika, međutim, odbacio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak, navodeći da je reč o "klasičnoj provokaciji" Moskve.

Za to vreme, ministari spoljnih poslova zemalja G20 na sastanku u Nju Delhiju nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja o ratu.

Rusija i Kina odbile su formulaciju kojom se od Moskve zahteva "totalno i bezuslovno" povlačenje sa ukrajinske teritorije.

Prvi put od početka rata na marginama sastanka, desetak minuta razgovarali su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je ponovo da će Vašington pomagati Kijevu koliko god bude potrebno.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike