Rumunska inicijativa za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom

Evropski diplomatski izvor navodi da se razgovori o tome još uvek vode između zemalja članica ali da je cilj rumunskog predsedavanja da krajem meseca bude održana međuvladine konferencije sa Srbijom.

Iako je još uvek neizvesno hoće li uopšte biti saglasnosti zemalja članica o otvaranju novih poglavlja, diplomatski izvori ocenjuju da bi realistični ishod u ovom trenutku bio otvaranje jednog poglavlja, i to poglavlja 9 o finansijskim uslugama.

Za ovu odluku biće odlučujuće i da Srbija pre toga bude uklonjena sa tzv "sive liste" Međudrzavnog tela za borbu pranja novca, što se očekuje na generalnoj skupštini ove organizacije u Orlandu 22. juna.

Osim uklanjanja sa "sive liste" zemalja sa rizikom u pogledu pranja novca, na odluku o otvaranju poglavlja presudno utiče i nedavno objavljeni godišnji Izvestaj Evropske komisije.

"Kritike koje su u izveštaju Evropske komisije bile upućene funkcionisanju institucija, vladavini prava i stanju medija u Srbiji, nisu pomogle onima koji se u Savetu EU zalažu za brži napredak Srbije ka EU, posebno u situaciji kada su neke uticajne zemlje članice sve skeptičnije prema celokupnom procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, navode izvori upućeni u debatu unutar EU.

Takav stav prema proširenju će, po svemu sudeći, dovesti i do novog odlaganja otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije, o čemu se konačna odluka očekuje sledeće nedelje.

Srbija u ovom trenutku ima pet proceduralno spremnih pregovaračkih poglavlja, za čije otvaranje je potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

Dosadašnja praksa bila je da se uglavnom otvaraju dva nova poglavlja za vreme jednog šestomesečnog predsedavanja EU.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 16 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a prelimniarno zatvorila dva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike