Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova

Ministarstvo je to saopštilo odgovarajući na pitanje prištinskog portala Zeri da li će promeniti svoj stav.

Istovremeno, rumunsko ministarstvo je pozdravilo sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu, izražavajući nadu da će on doprineti normalizaciji odnosa dve strane.

"Rumunija izražava nadu da će posvećenost koju su pokazale obe strane tokom dijaloga uz posredovanje EU i tokom sastanka u Vašingtonu dovesti do pune normalizacije odnosa dve strane i da će ojačati perspektivu evropskih integracija za čitav region", navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo podseća da je stav te zemlje po pitanju nezavisnosti Kosova principijalan i da proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa, kao i da je zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

"Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako se zasniva na sporazumu dve umešane strane, doprinosi regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju i dodaje da Rumunija podstiče aktere u Prištini da sprovode međunarodne sporazume, posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Pre nekoliko dana i špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja sporazum iz Vašingtona, ali da neće promeniti stav o pitanju nezavisnosti Kosova.

Osim Španije i Rumunije, nezavisnost Kosova nisu priznale još tri članice EU – Grčka, Kipar i Slovačka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar