RTS u bolnici gde je prvi put izolovan virus majmunskih boginja

U Italiji postoje dva centra visokog nivoa za istraživanje bioloških opasnosti, jedan je u bolnici Spalancani u Rimu gde je identifikovana i dijagnostikovana prva infekcija tj. prvi pacijent sa virusom majmunskih boginja, dok je u bolnici Luiđi Sako izolovan virus tj. biološka tečnost pacijenta je stavljena pod laboratorijsko posmatranje i razvijen je virus koji je sada moguće detaljno studirati.

Direktorka kliničke mikrobiologije, virologije i bioemergentne dijagnostike, doktorka Marija Đizmondo otkriva šta se do sada zna o ovom virusu.

"Virus majmunskih boginja poznat je od 2000. godine, a izolovan je kod majmuna. Do sada je virus bio ograničen na centralnu Afriku uz neke sporadične slučajeve 2015. godine u Americi, Kanadi i Singapuru i nije bio zabeležen veći broj zaraženih", navodi doktorka.

Ističe da je trenutna epidemija potekla sa gej parade na Kanarskim ostrvima na kojoj se i raširila, a zatim su te osobe zarazu prenele u razne države kada su se vratile svojim kućama.

"Svi naši pacijenti bili su muškarci, uglavnom homoseksualci, a infekcija se prenosi vrlo intimnim kontaktima, naročito seksualnim odnosom. No, ne treba sada stigmatizovati homoseksualce kao što je to bio slučaj sa HIV-om", dodaje doktorka Đizmondo.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je do sada zabeleženo preko 1.000 slučajeva u 29 zemalja.

"Najčešće se radi o muškarcima koji su imali seks sa drugim muškarcima, a neke zemlje su prijavile i prve slučajeve kod žena. Rizik od pojavljivanja majmunskih boginja u mnogim zemljama je pravi i Svetska zdravstvena organizacija je naročito zabrinuta za osetljiviji deo populacije, decu i trudne žene", dodaje dr Teodoros Adanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Doktorka Đizmondo kaže da sve osobe koje su se vakcinisale protiv velikih boginja do 1981. godine, nakon čega se prestalo sa tom vrstom vakcina, su do 90 odsto zaštićene i od majmumskih boginja.

Ističe i da je važno da se svet ne nalazi pred novom pandemijom, jer se ovaj virus prenosi isključivo bliskim, seksualnim kontaktima, nema visoku smrtnost tako da nema ni potrebe da se razmišlja o masovnoj vakcinaciji.

"Vakcina protiv ovih boginja je registrovana 2019. godine i mogla bi se uzeti u obzir u slučajevima incidenata na poslu, u zdravstvenom sistemu. Za druge osobe nema potrebe. Majmunske boginje su slabije od ljudskih i ovde imamo gnojave čireve koji bole, uvećane linfonode i temperaturu, ali se bolest izleči za dve do tri nedelje i mada nema posebne terapije ide se na smanjivanje temperature i smanjivanje čireva. Period inkubacije je od pet do 21 dana, mortalitet je vrlo nizak, a mi smo najčešće osobe slali na kućno lečenje i bile su u karantinu", dodaje.

Ukazuje i da su pandemije oduvek postojale i da je njihov prirodni tok takav da oslabe.

Ono što dovodi do sve češćih pandemija je globalizacija, jer svet, sa medicinsko-sanitetske tačke gledišta, nije usvojio zajednička pravila vezana za higijenu i zdravlje i podseća da je španskoj groznici trebalo osam meseci da dođe u Evropu, a danas je za to potrebno manje od 48 sati.

Takođe su i klimatske promene dovele do tropikalizacije jednog dela zemljine kugle tako da je moguć povratak malarije i drugih epidemija izazvanih insektima koji danas žive i razmnožavaju se i na teritoriji Evrope.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike