RTS u Avganistanu – sloboda po meri talibana

Napad na kule bliznakinje u Njujorku doveo je do invazije Amerikanaca na Avganistan. Dvadeset godina kasnije u toj zemlji od američke vojske, ostalo je samo naoružanje koje sada koriste talibani.

Predstavnik za medije talibana Zabiulah Norani kaže da je američka invazija bila protivzakonita. "Ubili su mnogo Avganistanaca, mnogo nedužnih ljudi. Mnogo smo žrtvovani i svet je to znao. Amerika je napravila jednu od najvećih grešaka u svojoj istoriji", ističe Norani.

Iz 34 provincije i iz mahom ruralnih sredina spustili su se u gradove. Muzika je zabranjena, disko klubovi, kao i alkohol, prostitucija, kocka. Nisu samo oni skloni porocima nezadovoljni novim pravilima.

NVO aktivista Said Hakin Sadat naglašava da je najdragocenija i najavažnija stvar sloboda, dodajući da je sada nema.

Žene Kabula su još jednom protestovale. Golim rukama su oterale naoružane Talibane.

Iako rigidni i brutalni, jedna stvar im se ne može osporiti – kriminal je sveden na minimum. Ranije su ljudi gubili život i zbog mobilnog telefona. Porodice su se naoružavale da se zaštite. Nazibula prodaje oružje. Kaže da je interes rapidno opao posle dolaska Talibana.

Napominje da je veoma zadovoljan novom talibanskom vladom. "Što se tiče priča o obrazovanju žena, to je bila propaganda. Sad se vidi da nemaju ništa protiv toga da i žene uče", dodaje Nazibula Barazada.

Strah i dalje postoji kad padne prvi mrak. prisutna je islamska država, kao i oportunisti koji u svakom sukobu nadju priliku da opljačkaju civile ili im uzmu život. policijski čas je na snazi od pola deset, ali već od sedam na ulici malo koga ima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар