RTS na obuci Žandarmerije – kako se pripremaju za izazovne zadatke

Obuka i posao u Žandarmeriji su zahtevni, ali je na konkurs stiglo više od 1.000 prijava za oko 100 kandidata. Mnogi su od malena želeli da postanu deo Žandarmerije.

"Kada sam videla konkurs za Žandarmeriju baš sam se oduševila, kao da sam to čekala celog života. Tada su svi moji poslovi obustavljeni i tada sam krenula sa napornim pripremama da najpre prođem sva ta testiranja kako bih došla do samog drila", kaže Jovana Nikolić, polaznica obuke.

Željko Stanojković ističe da mu je Žandarmerija oduvek bila želja i da se zbog toga prijavio. "Nadam se, ako sve bude kako treba, da ću ostvariti svoje snove", dodaje Stanojković.

Kompleks u Aleksincu čine brojni kabineti za stručne predmete, rasklapanje i sklapanje oružja, kartografija i orijentacija sa savremenim GPS uređajima.

"Obuka u Žandarmeriji traje 365 radnih dana. Što se tiče policijskih službenika koji su na osnovnoj obuci, ovo je samo deo, odnosno uvod, njihovi prvi koraci u jedinici. Oni će odraditi policijski kurs na način na koji organizuje MUP, dobijaju rešenje za prijem u Ministarstvo unutrašnjih poslova", objašnjava Slaviša Dimić, major Žandarmerije.

Osim vežbanja na poligonima važan segment je i obuka u bazenu.

"Imamo i segmente gde im vezujemo ruke iza leđa sa ciljem i guramo ih u vodu sa ciljem da ih oslobodimo da se u vodi ponašaju kao u prirodnoj sredini", naglašava Mile Delibašić, poručnik policije. 

Osnovni zadaci pripadnika Žandarmerije su suzbijanje terorizma, borba protiv organizovanog kriminala, pomoć u vanrednim situacijama, ali i održavanje javnog reda i mira.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар