RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Foto: pixabay

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju najverovatnije vratiti na jesen, objavio je večeras RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom i onih koje su podržale preporuku Evropske komisije da pristupni pregovori budu otvoreni u junu.

U nacrtu odluke o kojoj i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici članica EU, navodi se da će se EU „vratiti tom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine“.

Konačna formulacija biće poznata možda tek 18. juna na sastanku Saveta EU, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana i o tome usvojiti zaključke.

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, među kojima su Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni u julu.

Skeptične zemlje kao što su Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine, navodi RTS.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike