“Rovovska“ borba za Interpol i ove godine

Pokretanja potrenica za policajcima i vojnicima koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama na Kosmetu i podela unutar Interpola – na te posledice ministar policije upozorava u slučaju eventualnog članstva Prištine u toj organizaciji.

Nebojša Stefanović kaže da bi Srbija onda bila izložena pritisku da na zahtev svog dela teritorije izručuje lude.

"Bio sam prošle godine u Dubaiju. To je duboka podela i dalji ulazak uvešće blokovsku podelu", navodi ministar.

Dodaje da će se, umesto policijske odluke, ona doneti prema tome da li je neko iz ove ili iz one zemlje.

Diplomatska aktivnost koja prati ovogodišnju Generalnu skupštinu prividno je slabija nego 2018. godine.

To, međutim, ocenjuju poznavaoci, nije garancija ishoda.

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković objašnjava da postoje razlozi zbog kojih je pokroviteljima Prištine stalo da se ostvari neki uspeh na međunarodnom planu.

Stvorila bi se situacija, ukazuje Tanasković, da Priština može lakše da povuče takozvane takse kako bi se obnovio dijalog i u tom smislu se vodi jedna vrlo ozbiljna rovovska borba.

Na prethodnoj Generalnoj skupštini u Dubaiju, 68 država bilo je za ulazak Prištine, a 16 se uzdržalo od glasanja dok se 51 članica Interpola protivila.

Logično bi bilo, smatra Tanasković, da Kosovo ne može da prođe, jer je situacija u pogledu broja država koje ga priznaju odnosno koje ga ne priznaju sada još nepovoljnija za Prištinu.

"Doseći dvotrećinsku većinu je sada veoma teško, ali da su pritisci veoma jaki vidi se i po tome što je Čile država koja ne priznaje nezavisnost Kosova i koja je uvek bila veoma korektna u tom pogledu i na koju smo uvek mogli da računati sa punim pouzdanjem, odobrila da Kosovo prisustvuje ovom sastanku kao posmatrač", kaže Tanasković.

Novi zahtev Kosova bio je i povod sastanka ministara unutrašnjih i spoljnih poslova sa ambasadorima određenih država članica Interpola.

Ministri su zahvalni svima koji su pružili podršku stavovima Srbije u Dubaiju, uz uverenje da će ponovo potvrditi da su protiv politizacije te policijske organizacije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike