Rosatom: Razvićemo oružje i tako odati počast poginulima

Aleksej Lihačov je tokom pogrebne ceremonije poginulim inženjerima u gradu Sarovu rekao da su oni bili "pravi heroji".

"Bili su ponos naše zemlje. Naš dalji rad na novim oružjima koji ćemo sigurno završiti, biće najbolje odavanje počasti za njih", rekao je Lihačov, prenele su agencije.

Više hiljada ljudi prisustvovalo je u ponedeljak u ruskom gradu Sarovu sahrani petorice nuklearnih inženjera ruske državne korporacije Rosatom, poginulih u četvrtak tokom testa novog raketnog motora.

Zastave su danas bile spuštene na pola koplja u Sarovu, gde se nalazi najveći ruski centar za ispitivanje nuklearnog oružja, na oko 370 kilometara istočno od Moskve.

Do požara i eksplozije u nuklearnom postrojenju Rosatoma došlo je tokom raketnog testiranja na platformi u moru, saopštila je ranije pres služba Rosatoma.

"Raketne probe su izvedene na platformi u moru. Po završetku proba zapalilo se raketno gorivo, a zatim je došlo i do eksplozije", navela je pres služba u saopštenju, a preneo Tas.

Direktor Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka Leonid Boljšov izjavio je u nedelju da, prema podacima sistema za praćenje radijacije, nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo posle incidenta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike