Rok za prijavu penzionera za besplatan oporavak u banjama ističe 2. marta

Prokupački penzioneri najviše vole da odu u neku od najbližih banja, a sudeći po interesovanju, u udruženju penzionera procenjuju da će primiti više od 1.000 zahteva.

"Javljaju se penzioneri, pravo da vam kažem juče je kod nas bio prvi dan, u stvari bilo je i dan pre toga, to su bile kolone ovde, biće tako sigurno svih dvanaestinu dana", kaže Milovan Vučićević, predsednik Udruženja penzionera Prokuplje.

Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO napominje da su ove godine to uradili nekih mesec dana ranije, kako bi što veći broj penzionera koristio što duži period da ode u banje.

"Ono što je važno da napomenem je da je penzioner dužan samo da izabere banju, Fond PIO snosi i troškove prevoza", dodaje Ognjenović.

Za standard penzionera ove godine na raspolaganju je 700 miliona dinara, 85 odsto tog novca opredeljeno je za besplatan oporavak.

Poslednjih godina radi rasterećenja privrede, država stopu penzijskog doprinosa postepeno smanjuje, zato je u planu da se izdvajanje za tu namenu, koje je sada 0,1 odsto uplaćenih doprinosa, poveća.

"Mi ćemo do kraja godine promeniti zakon o PIO fondu tako da ćemo ovaj iznos koji ćemo izdvajati za besplatan oporavak u banjama povećati na preko milijardu dinara, tako da ćemo naredne godine imati mogućnost da preko 25.000 penzionera godišnje pošaljemo da 10 dana provedu u našim banjama", ističe ministar finansija Siniša Mali.

Svi koji do 2. marta predaju zahteve biće rangirani, najveće šanse da se nađu među 15.000 onih koji će ove godine na oporavak, imaju oni sa dužim stažom penzionera i nižom penzijom.

Pravo da konkurišu imaju svi čija je penzija do prosečnih 37.809 dinara.

"U tu kategoriju spada oko milion penzionera, ali ne možemo da gledamo tu cifru jer je oko 130.000 iskoristilo pravo, imate ljude koji nemaju prebivalište u Srbiji, oni nemaju pravo da idu", dodaje Ognjenović.

Pravo da koristi tu pogodnost, penzioner sada ima samo jednom, za razliku od prethodnih godina kada nije bilo ograničenja. Potom je uvedeno na dve, pa na pet godina, kako bi se izbegla praksa da to koristi isti krug penzionera.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike