Riši Sunak: Putin je trebalo da dođe i suoči se sa nama

Na Samitu dvadeset privredno najmoćnijih zemalja britanski premijer Riši Sunak rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da dođe i da se suoči sa svetskim liderima.

On je uveren da bi odlazak Rusije iz Ukrajine napravio „pojedinačno najveći pomak" u funkcionisanju dobrog dela sveta.

Na otvaranju samita na indonežanskom ostrvu Bali prisustvovao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov umesto predsednika Rusije.

Britanski premijer je svojim obraćanjem osudio invaziju na Ukrajinu i gađanje civila i upozorio svetske lidere na pretnju međunarodnom poretku.

"Jedan čovek ima moć da promeni sve ovo", rekao je Sunak dodavši da je primetno da se "Putin nije osećao sposobnim da nam se pridruži ovde". Britanski premijer je uveren da je Putinovo prisustvo moglo da doprinese "rešavanju stvari".

"Zato što je najveća razlika koju bi bilo ko mogao da napravi zapravo ruski izlazak iz Ukrajine i okončanje ovog varvarskog rata", insistirao je on.

Vidodo: Novi hladni rat se ne sme dogoditi 

U prikrivenoj opasci o onim nacijama koje su ostale neutralne po pitanju sukoba, uključujući Kinu i Indiju, Sunak je rekao da su sve zemlje u većoj opasnosti zbog presedana koji je napravljen.

"Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu ima duboke implikacije za sve nas, jer je potkopala osnovne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Vrlo je jednostavno – zemlje ne bi trebalo da vrše invaziju na svoje susede, ne bi trebalo da napadaju civilnu infrastrukturu i civilno stanovništvo i ne bi trebalo da prete nuklearnom eskalacijom. To su sigurno stvari oko kojih se svi možemo složiti", naglasio je britanski premijer.

Sunak je pozvao i na okončanje krize žitarica.

„Rat u kojem se energija i hrana žrtvuju je potpuno neprihvatljiv", rekao je on. "Dve trećine ukrajinskog žita ide u zemlje u razvoju, ali Rusija je uništila zalihe žita i blokirala isporuke."

 S druge strane indonežanski predsednik i domaćin Samita G20 Džoko Vidodo ponovo je pozvao svetske lidere na jedinstvo uprkos ratu u Ukrajini.

"Nemamo druge opcije, potrebna je saradnja da bi se spasio svet. G20 mora biti katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba da delimo svet na blokove. Ne smemo dozvoliti da svet zapadne u još jedan hladni rat", rekao je Vidodo.

Članstvo Rusije u G20 stavlja ostale države u ćorsokak oko konačnog saopštenja, koje će verovatno sadržati samo blage rezolucije o ekonomiji i digitalnim pitanjima, piše Gardijan. Države članice G20 neće biti u mogućnosti da se slože sa saopštenjem kojim bi se osudila agresija Moskve ili da krivicu za ekonomska previranja pripišu ratu Kremlja u Ukrajini.

Zelenski: Pobeda u Hersonu – Dan D 

Skupu najmoćnijih lidera sveta obratio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i fokusirao svoj govor na ukrajinski rat. Treba podsetiti da je poslednjih dana Ukrajina napredovala u ratu sa Rusijom i zauzela strateški važan grad Herson. Zelenski se obratio predstavnicima „Grupe minus jedan" što je nazvao „G19" – namerno isključujući Rusiju – i uporedio pobedu u Hersonu s prekretnicom u Drugom svetskom ratu.

"To je kao, na primer, Dan D – iskrcavanje saveznika u Normandiji", rekao je on.

Zelenski je  izrazio želje da se rat završi „pravedno, na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike