Riši Sunak i Liz Tras u finalnoj trci za čelnu poziciju Torijevaca i premijersko mesto

Riši Sunak i Liz Tras će imati sučeljavanje u borbi za mesto lidera Konzervativne partije – i premijera Velike Britanije – nakon što je Peni Mordant postala poslednji kandidat koji je ispao iz izborne trke.

U petom i poslednjem krugu glasanja torijevskih poslanika Peni Mordant je osvojila 105 glasova, Liz Tras 113 glasova i Riši Sunak 137 glasova.

Peni Mordant bila druga u svim prethodnim krugovima glasanja, ali kasni skok Liz Tras – koja je dobila 27 glasova za 24 sata – koštala ju je mesta na glasačkom listiću, sa samo osam glasova koje ih razdvaja.

Sada će šire članstvo Konzervativne partije odlučiti o svom sledećem lideru, a rezultat će biti objavljen 5. septembra.

Skaj Njuz je najavio da će organizovati TV debatu uživo između Sunaka i Tras u četvrtak, 4. avgusta.

Govoreći nakon objavljivanja rezultata ministarka trgovine Peni Mordant, je rekla da će "nastaviti naporno da radi" kako bi se odužila onima koji su je podržali i naglasila da poslanici konzervativaca "sada moraju da rade zajedno na ujedinjenju stranke".

Ona je takođe čestitala Sunaku i Tras.

Riši Sunak je rekao da će se pozabaviti problemima sa kojima se Velika Britanija suočava "pošteno i odgovorno".

Takođe je obećao da će "podržati ljude, razvijati ekonomiju i iskoristiti slobode koje nam daje Bregzit".

Ali glavna poruka Sunaka članstvu bila je ona kada cela zemlja izađe na izbore.

"Najvažnije je da sam ja osoba koja je u najboljoj poziciji da pobedi Kira Starmera na sledećim parlamentarnim izborima i to je pitanje koje će članovi konzervativaca morati da razmotre", dodao je Sunak.

U međuvremenu, Liz Tras je rekla da će, ako bude izabrana za lidera Torijevaca, „pokrenuti zemlju od prvog dana".

"Imamo dve godine do verovatnih sledećih opštih izbora i želim da dam prednost ljudima. Želim da obezbedim niže poreze, želim da pomognem porodicama koje se bore, želim da budem siguran da ćemo osloboditi sav potencijal i talenat širom Britanije", poručila je ministarka spoljnih poslova.

Zamenica lidera laburista, Angela Rejner, rekla je da se ne plaši da se suoči ni sa jednim od kandidata na sledećim opštim izborima, jer su oni "marionete u vladi Borisa Džonsona".
Takmičenje za liderstvo pokrenuto je nakon što je Boris Džonson najavio da će napustiti lidersku poziciju u stranci i mesto premijera.

Glasanje će se završiti 2. septembra, a ko god bude proglašen za pobednika 5. septembra, očekuje se da će sledećeg dana zameniti Džonsona na mestu premijera.

Oko 160.000 članova imalo je pravo da glasa na prethodnim izborima za rukovodstvo na kojima je aktuelni premijer pobedio Džeremija Hanta, ali se očekuje da će se taj broj od tada povećati.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike