RGZ: Obavljaju se prodaje nekretnina i postupci nasleđivanja

Radovićeva je za Tanjug precizirala da se od juče mogu obavljati prodaje na tržištu nepokretnosti, kao i postupci nasleđivanja.

"Sada se bazi podataka Zavoda pristupa putem magistrale državnih organa i tako je putem sistema Ministarstva odbrane moguće da podaci budu dostupni javnim beležnicima", objasnila je Radović.

O tome koliko je sistem RGZ ponovo u funkciji, prema njenim rečima svedoči i podatak da je Zavodu juče upućeno više od 4.500 zahteva od strane državnih organa.

Kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, u šta je uključen i Zavod,Radovićeva kaže, da je u okviru objedinjene procedure, jedan od koraka vezan za katastar nepokretnosti i da je postupak puštanja u rad ovog servisa u toku.

Prema njenim rečima, do sada je IT servis Agencije za privredne registre preko koga se odvija procedura dodele građevinskih dozvola sa Zavodom bio povezan putem interneta i da i oni sada, zbog novonastale situacije prelaze na komunikaciju putem "magistrale" državnih organa, pošto je to u ovom trenutku najsigurniji put za komunikaciju.

Radović kaže da će onlajn komunikacija i spoljni korisnici morati da sačekaju još izvesno vreme da bi svi delovi sistema bili provereni i da će oni nešto kasnije biti pušteni u rad ali da su sistemi koji funkcionišu sa državnim organima u funkciji i da putem njih mogu da se obave svi poslovi među kojima su i oni koji se tiču podataka o vlasništvu i podataka iz katastra nepokretnosti. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike