„Rezolucija o srpskom genocidu na Kosovu – neprimerena i bez pravnog efekta“

"Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega bi trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama. Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji", navodi se u reagovanju FHPK.

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali nigde ne konstatuje postojanje genocida.

"S druge strane, nisu svi zločini navedeni u tekstu rezolucije zasnovani na dokazima i činjenicama. Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu".

Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija, ističe FHPK i podseća da, kao što je poznato, rezolucije nisu pravno obavezujući akti.

"Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine", ocenjuje FHPK.

"Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočaranje. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Flora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva".

"Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu", podvlači FHPK.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike