Reznikov: Britanski helikopteri stigli u Ukrajinu; Medvedev: Rat sa Ukrajinom i Zapadom je novi otadžbinski rat

Na jučerašnjem sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj nije doneta odluka o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da na sastanku nije doneta odluka o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini, ali da je optimista da će dogovor ipak biti postignut u narednom periodu. 

Blaščak je dodao da će Poljska obezbediti Ukrajini dodatne tenkove T-72 sovjetske proizvodnje i neka pešadijska vozila, ne navodeći njihov tip.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prethodno je negirao na sastanku vojnih lidera da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje ako se postigne konsenzus među saveznicima.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je Nemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti s vođstvom, uprkos tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje svojih tenkova u Ukrajinu. 

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard". 

Visoki američki zvaničnici pozivaju Ukrajinu da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok ne dobiju i još američkog oružja.

Kremlj ocenjuje da je zabluda Zapada da bi slanje tenkova Ukrajini promenilo tok rata.

Devet evropskih država obećalo je Ukrajini nove pakete vojne pomoći. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo nudi da bude posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike