Rezerve krvi zavise od svakog od nas, dr Rodić upozorava da je leto osetljiv period

Nije retko da nas Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava da su rezerve krvi smanjene, i da bi dobrovoljni davaoci trebalo da se odazovu nekoj od akcija koje Institut organizuje. Što nam je bliže leto, humanost je sve važnija. Mnogi će na odmore, a to svakako utiče na rezerve krvi i broj dobrovoljnih davalaca.

Gošća Jutarnjeg programa je Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Napominje da je tokom ove nedelje prikupljeno 1.200 jedinica krvi, a optimum je 1800 jedinica krvi.

Pozvala je sve kompanije koje nisu uspostavili saradnju sa Institutom za transfuziju da im se jave, jer što više kompanija i pojedinaca se odazove imaćemo veće rezerve krvi.

Pozvala je i sve zdrave građane od 18 do 65 godina da daju krv jer, kako kaže, ne postoji razlog da to ne učine.

"Leto jeste osetljiv period. Očekujemo više putovanja i više prometa na putevima što povećava mogućnost i većeg broja saobraćajnih nesreća, važno je da se obezbede rezerve i za ovako vanredne situacije", naglasila je.

Prema njenim rečima, 18. godinu za redom organizuje se letnja kampanja i to je simbolično nadmetanje gradova i opština za tutulu "Šampion solidarnosti".

Ove godine biće promovisano i registar davalaca kostne srži.

Objasnila je da osoba koja želi da da krv mora da bude potpuno zdrava, da nije imala hirušku intervenciju i pošto je period alergija da nema simptome alergije i da nije ni na kakvim ispitivanjima.

Dodala je da žene mogu da daju krv na 16 nedelja, a muškarci na 12 nedelja.

"Značajno je da se dva sata posle davanja krvi ne skida zavoj sa ruke, da se uzme veća količina tečnosti i da se par sati ne zapali cigareta i ne uzima alkohol i da se preskoči težak trenig ili fizički napor tokom tog dana", napomenula je Rodićeva. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike