Republikanac sprečio Senat da prizna „genocid“ nad Jermenima

Kevin Kramer je rekao da nije pravo vreme da se usvoji zakon koji bi razbesneo Tursku.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu čine demokrate, usvojio je rezoluciju krajem oktobra sa 405 glasova za i 11 protiv, ali još nije održano glasanje u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, podseća Rojters.

Demokratski i republikanski senatori Bob Menendez i Ted Kruz pokušali su juče da primoraju Senat da glasa o rezoluciji, ali je Kramer to sprečio.

Kramer je naglasio da nije pravi trenutak da se glasa o tom pitanju nakon što je američki predsednik Donald Tramp razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu NATO-a u Londonu.

"Ne mislim da postoji ijedan član Senata koji nije ozbiljno zabrinut zbog ponašanja Turske. U pravom trenutku, možda ćemo je usvojiti", rekao je Kramer.

Mendez: Neću prekinuti dok ne uradimo ono što je moralno

Sa Kramerom se nije saglasio Bob Menendez, koji je podsetio da je Erdogan nedavno posetio Vašington i da se, kako je naveo, ništa se nije promenilo.

Obećao je da će jednom nedeljno dolaziti u Senat s ciljem da pokrene to pitanje.

"Neću prekinuti dok ne uradimo ono što je moralno i načelno ispravno", rekao je Menendez.

Saradnici u američkom Kongresu kažu da Bela kuća ne želi da se usvoji zakon dok pregovara sa Ankarom o osetljivim pitanjima poput turske ofanzive na kurdske borce u severnoj Siriji i nabavke sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije zbog kojeg bi SAD mogle da uvedu sankcije Turskoj.

Kongres je krajem oktobra izglasao rezoluciju kojom je američka politika obeležila kao genocid ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike