Reporteri bez granica: Srbija napredovala na listi o slobodi medija

Ova međunarodna organizacija fokusirana na medijske slobode koja indeks slobode medija u svetu za 2022. godinu svrstava 180 država i teritorija u jednu od pet grupa – dobro, zadovoljavajuće, problematično, teško ili veoma ozbiljno, nazvala je aktuelni trenutak na globalnoj medijskoj sceni – "novom erom polarizacije".

Polarizacija je, kako se navodi, "dvostruka" i podstiče, kako podele unutar zemalja, tako i podelu između zemalja na međunarodnom nivou.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju ocenjeno je da je politička klima u Srbiji "visoko polarizovana", a da su novinari česta meta političkih napada.

Ocenjuju da Srbija raspolaže pravnim okvirom koji je napredan u domenu medija, ali da se novinari nalaze u okruženju koje je često restriktivno i da je zastupljena autocenzura.

Reporteri navode i da se čine napori kako bi se unapredila borba protiv nekažnjivosti za napade na novinare, ali se konstatuje da se novinari u Srbiji još ne osećaju zaštićeno i podseća da su mnogi slučajevi napada na ostali nerazjašnjeni, među kojima i ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Od zemalja u okruženju najbolje je rangirana Hrvatska koja je na 48. mestu, a odmah posle nje je Slovenija na 54. poziciji.

Zatim slede Severna Makedonija na 57. mestu, Crna Gora na 63. poziciji, a BiH na 67. mestu.

Tri najbolje rangirane države na svetu u klasifikaciji Reportera bez granica o slobodi medija su Norveška na prvom, koja je i prošle godina bila na toj poziciji, Danska na drugom i Švedska na trećem mestu.

U novom Indeksu slobode medija, ove godine je najviše zemalja – njih 28 uvršteno u "veoma lošu" grupu.

Najgore pozicionirane na ovogodišnjem Indeksu slobode medija su Iran na 178. poziciji, Eritreja na 179. i Severna Koreja na poslednjem, 180. mestu.

Tu su i Rusija na 155. mestu, Belorusija na 153, a Kina na 174. mestu.

SAD su na 42. mestu, u grupi zemalja u kojima je situacija "zadovoljavajuća".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike