Reporter RTS-a u Grčkoj: Štrajk ugostitelja zbog antikovid mera

Neobična slika zatvorenih kafića i restorana, tradicionalno prepunih usred dana na glavnim gradskim promenadama, podseća da ugostitelji u Grčkoj danas održavaju najavljeni protest.

Oni traže novu finansijsku pomoć države, poreske olakšice i subvencije za kredite, ali i preispitivanje novih antikovid mera, koje su uvedene pre dve nedelje, kako bi one više sankcionisale one koji ih se ne pridržavaju,  a ne vlasnike ugostiteljskih objekata.

Jorgos Kavacas, lider najvećeg grčkog udruženja malih preduzetnika, kaže za nacionalnu televiziju da oni podržavaju mere javnog zdravlja, ali im je potrebna i pomoć. „Ne zaboravimo da su u poslednjih 20 meseci ugostiteljski objekti bili zatvoreni najmanje devet meseci, a oni bez otvorenih prostora za mušterije čak i 12 meseci. Novac koji je izgubljen nikada neće biti vraćen, tako da je jasno da moramo ozbiljno da razgovaramo o tome", smatra on.

Grčka trenutno prijavljuje najveći dnevni broj potvrđenih infekcija od početka pandemije i najveću stopu smrtnosti u poslednjih šest meseci.

Istini za volju, današnja slika praznih restorana i nije toliko neobična. Kafići, taverne i drugi ugostiteljski objekti, koji su jedno vreme živnuli nakon ublažavanja pandemije, naglo su opusteli otkako je vlada uvela mere, koje podrazumevaju da ko god želi da sedne i nešto pojede ili popije, bilo u zatvorenom ili otvorenom prostoru, u bilo koje doba dana, mora da pokaže sertifikat o vakcinaciji ili obavljenom testiranju. Kazne su drastične za ugostitelje i policija često kontroliše da li se mere poštuju. 

Svakom ko dođe u ugostiteljski objekat zaposleni proveravaju QR kod na zelenom sertifikatu uz pomoć specijalne aplikacije, koja je validna samo kod sertifikata Evropske Unije. Srpski zeleni sertifikat, primera radi, do sada je bilo moguće očitati samo klasičnim QR skenerom iz mobilnih telefona, ali nam ugostitelji nisu zbog toga ovde pravili problem. 

Ipak, budući da je Evropska Unija od juče i zvanično priznala srpske zelene sertifikate, najavljeno je da će nova verzija tih sertifikata moći da se dobije od petka, pa se pretpostavlja da će novi sertifikati moći da se očitavaju i pomoću standardne evropske aplikacije.

Vlasti Grčke zadovoljne su kako nove mere daju rezultate, jer je interesovanje za vakcinaciju poraslo. Samo tokom jučerašnjeg dana registrovano je 105.000 novih zahteva za vakcinu, od čega je 27.000 za prvu dozu.

Iako ministar zdravlja najavljuje dodatno pooštravanje mera, premijer Kirijakos Micotakis odbacio je mogućnost da Grčka uvede potpuni lokdaun za nevakcinisane, kao što je to učinila Austrija. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар