Rekordni prinosi pšenice i ječma u Južnom Pomoravlju

Vrućina, temperatura od skoro 40 stepeni, ali najvažniji poljoprivredni posao mora da se završi. Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu počela je kasnije u odnosu na prethodne godine, zbog hladnog vremena tokom proleća, ali je prinos iznad višegodišnjeg proseka, preko pet i po tona po hektaru.

Poljoprivrednici u Donjem Stopanju kod Leskovca zadovoljni su i kvalitetom zrna. Stručnjaci ističu da žetvu ne treba počinjati dok se procenat vlage u zrnu ne spusti ispod 14 odsto.

"Zadovoljan sam, odličan je, dobar je rod odradili smo sve što je trebalo. Cena mislim da bi trebalo da bude preko 20 dinara, kaže Radomir Miladinović iz Donje Stopanje kod Leskovca, a njegov komšija Dejan Savić dodaje: „Ja sam zadovoljan pšenicom samo gledamo da što pre završimo da ne udari neko nevreme, za sada je dobro sve ide kako treba."

Intenzivnija žetva u južnom Pomoravlju krenula je od 10. jula. Do sada je požnjevena trećina, ovim tempom do kraja vikenda biće završeno 60 odsto posla. Kombajneri rade od jutra do večeri.

"Sad je sezona baš u jeku ima dosta da se radi, šta da radimo moramo. Ja sam zadovoljan cenom, seljaci neko je zadovoljan neko nije, navodi kombajner. Miroslav Janaćević koji svoje usluge naplaćuje dve i po hiljade dinara za skidanje i baliranje pšenice sa 16 ari.

U Jablaničkom okrugu već decenijama površina pod pšenicom se ne menja i ne prelazi 17 hiljada hektara. Ratari na oglednim poljima Poljoprivredne savetodavne stručne službe mogu da se upoznaju sa najnovijim sortama i da odaberu one koje mogu da daju najveće prinose.

"Upravo je to i cilj Poljoprivredno savetodavne stručne službe da se proizvodjači upoznaju sa novim sortama sa novim hibridima i da kasnije te hibride koriste na njihovim proizvodnim jedinicama", kaže Dalibor Cvetanović Direktor PSSS Leskovac.

Inače, na jugu Srbije, završena je žetva ječma. Prinosi su skoro pet i po tona po hektaru pa će ratari, sigurno, ovu godinu pamtiti kao jednu od najplodonosnijih u poslednjih deset godina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар