Rekonstrukcija pruge između Svilajnca i Despotovca

Između železničkih stanica Svilajnac i Despotovac moćne mašine na šinama odjednom podižu trideset metara stare pruge sa pragovima. Pojedini delovi koloseka su se gotovo raspali, što ne iznenađuje, ovde rekonstrukcije nije bilo od izgradnje pruge, pre 85 godina.

 

"Posao je naporan, ima dosta fizičkog rada, tako da, ali firma je obezbedila sve što je potrebno, ljudi imaju pojačan obrok, prenoćište je u redu, sve je po planu", kaže Dejan Miljković, šef deonice.

Putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici je obustavljen pre dve decenije. Prugom saobraćaju samo teretne kompozicije, prevozeći uglavnom ugalj iz Resavice ili kamen iz obližnjeg kamenoloma. Zbog lošeg stanja pruge samo prošle godine bilo je sedam iskliznuća teretnih vagona. Sadašnja brzina vozova zato je ograničena na 10 do 30 kilometara na sat.

„Tokom izvođenja radova efekat koji će se postići svakako će biti veća brzina vozova, brzina će sa sadašnjih 10 do 30 kilometara na sat biti povećana na 65 kilometara na sat", kaže Nenad Stanisavljević, PR „Infrastrukture železnice Srbije". "Osovinsko opterećenje pruge će biti povećano sa 16 na 20 tona po osovini, šta to znači,da će između Markovca i Resavice moći da saobraćaju mnogo teže i duže železničke kompozicije nego do sada što znači da će se znatno veće količine robe železnicom moći da prevoze."

Radovi na deonici dugoj 53 kilometra vredni su 2,3 milijarde dinara i biće završeni kako je planirano do kraja godine. Teretni saobraćaj tokom dana biće obustavljen i odvijaće se samo tokom noći."

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike