Reke nabujale i u Crnoj Gori i BiH, telo devojke izvučeno iz Miljacke

Nivo reke Lim na području Berana od sinoć je ponovo, treći put ove sezone, dostigao kritični nivo i ugrožava izbegličko naselje Riversajd.

"Ako vodostaj nastavi da raste, moraćemo ponovo da se iseljavamo, ali, slušajući vremensku prognozu, očekujemo da zahladni i kiša prestane", kaže predstavnik tog naselja i predsednik Udruženja za podršku Roma i Egipćana Sultan Beća.

Ovo naselje, u kojem živi preko 400 stanovnika, izgrađeno je pre deceniju i po na obali Lima uz donaciju međunarodne zajednice, ali neko, prilikom gradnje i projektovanja, slučajno ili ne, nije predvideo blizinu i opasnost od reke.

Kiša u bjelopoljskom kraju gotovo bez prekida već tri dana puni korita tamošnjih reka. Kritični nivo dostigle su gotovo sve reke, ipak, najugoženija su područja u donjem toku Lima i reke Bistrice.

Nadošla Bistrica ugrozila je seoski most koji meštani pokušavaju da sačuvaju. Ekipe Službe za spasavanje su na terenu i, kako je trkao za Radio Crne Gore komandir Službe Milonja Rakonjac, u ovom trenutku ne mogu da izađu svim zahtevima u susret.

Obilne padavine koje su pogodile kolašinsku opštinu izazvale su poplave i klizišta u selima Međuriječje, Đuđevina i Vrujci. Ugrožena su i domaćinstva.

Usled velike količine padavina nivo Ibra značajno je porastao. Načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Bećir Kalač kaže da u Rožajama za sada nema veće opasnosti od poplava te da za sada nema oštećenja na lokalnoj infrastrukturi i imovini građana. 

Nastavljena je potraga za trinaestogodišnjim N. V. iz Herceg Novog, koji je nestao preksinoć sa šetališta Pet Danica. U potragu je uključen i helikopter Vojske Crne Gore. Danilo Mijajlović, iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela, rekao je da je i jutros jak vetar i prilično veliki talasi, što otežava potragu za detetom.

Poplave i u BiH

Bijeljinski Gradski štab za vanredne situacije proglasio je redovnu odbranu od poplava zbog visokog vodostaja Drine. 

Zbog obilnih padavina i porasta nivoa rijeke Trebižat na području Ljubuškog proglašene su vanredne mere zaštite od poplava. Pripadnici Civilne zaštite i drugih interventnih službi na najkritičnijim deonicama postavljaju vreće sa peskom.

Drina se izlila iz korita u naselju Terminal u Karakaju, gde je poplavila dvorišta i podrumske prostorije u četiri stambena objekta, saopšteno je iz Grada Zvornika. U ovom naselju ugroženo je 40-50 kuća, u Tršiću jedna kuća, kao i vikend naselje Srednji Šepak, navodi se u saopštenju.

Gradska plaža u Zvorniku je takođe poplavljena. Iz Grada Zvornika mole građane da do daljeg ne šetaju stazom pored reke Drine, niti da se približavaju nabujalom vodotoku.

Pripadnici Gorske službe spasavanja Novi Grad Sarajevo izvukli su iz nabujale Miljacke telo mlađe ženske osobe. GSS Novi Grad Sarajevo obavešten je oko 2.00 časa da je mlađa ženska osoba doživela nesreću i pala u nabujalu reku na Skenderiji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike