Reka Blatašnica jedna od najzagađenijih u Srbiji, od nje beže i životinje i ljudi

Može li Blatašnica ponovo postati izvor života, umesto jedne od najzagađenijih reka u Srbiji, od koje beže i životinje i ljudi, pitanje je koje muči meštane ovdašnjih sela već decenijama.

"Svojevremeno, to je bila zlatna reka i čista voda, tu su imale ribe i kupali smo se, sve živo, a sad je samo đubre, nema ništa u njoj, crna je k‘o, ono što kažu, garvan i smrdi", priča Srboljub Makragić iz sela Čučale.

"Tu nisi u stanju da boraviš, moraš da bežiš kući, ‘oćeš, nećeš. Meni kuća sa one strane, kodža mi visoko gore, 180 metara od puta i oseća se", dodaje Lazar Anđić iz Blaca.

Rade Bogićević iz sela Džepnica kaže da se ljudi na pijaci samo okrenu i odu kad čuju da se bašta nalazi pored Blatašnice, neće da kupuju proizvode.

Mala toplička opština Blace, nije sve ovo vreme sedela skrštenih ruku kada je reč o rešavanju ekoloških problema, ali je sada očigledno da je ovo bio preveliki zalogaj za skromni opštinski budžet.

Osamdesetih godina prošlog veka, Blace je izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je tada svrstavalo u jednu od najnaprednijih ekoloških opština u Srbiji.

Nažalost, ovo postrojenje radilo je samo kratko, nekoliko godina, zbog, kako su nam rekli u lokalnoj samoupravi, izuzetno visokih troškova

U lokalnoj samoupravi kažu da su izvukli pouke i da sada rade zajedno za opštinom Brus i gradom Kruševcem u okviru projekta zaštite jezera Ćelije, čiji je najveći zagađivač upravo reka Blatašnica.

"Ako znamo da su sredstva obezbeđena, znači nikada nismo bliži ovom rešenju. Mogu da vam kažem da će izvođač radova biti izabran do kraja novembra meseca, a početak radova se očekuje početkom naredne godine", ističe Ivan Burgić, predsednik optine Blace.

Projekat izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu, ali i izgradnju i rekonstrukciju kolektorskih i kanalizacionih mreža na teritoriji ove dve opštine, finansiraće sa 13 miliona evra Evropska unija iz predpristupnih fondova.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар