Rehabilitacija Kuršumlijske banje

U Kuršumlijskoj banji ove godine užurbano se radi na adaptaciji  nekadašnjeg hotela "Žubor" i banjskog kompleksa, koji je kupila AD  "Planinka."

"Urađeno je mnogo. Podignuti su jedan sprat i kongresna sala na  površini od 16 hiljada kvadrata sa kompletnom medicinom. Glavni radovi su završeni," kaže Miloš Čarapić,izvođač radova.
Miloš Veljović, arhitekta,nagoveštava: "U narednoj fazi očekujemo uređenje terena oko hotela. Kako je  Kuršumlijska banja okružena brdima i zelenilom, spoljašnje uređenje će
se svesti na parkovsko, gde će dominirati zelenilo i uređenje pešačke  Staze."

Od kada banja ne radi, mnogi su otišli u potrazi za poslom. Njenim oživljavanjem, vratiće se i život u ovaj kraj.

Radovan Raičević, generalni direktor  AD "Planinka" Kuršumlija, kaže da predstoji još jedan vrlo težak posao: "A to je da kvalifIikujemo radnu snagu, da ih naučimo da rade poslove koji su potrebni Kuršumlijskoj banji, da krenemo spremni u dalji rad. Očekujemo upošljavanje više od sto  sto mladih ljudi.Dakle,  učinićemo mnogo da i meštani ovog kraja imaju svoje interese da ovde borave, da  ovde rade i stvaraju."

Glavna privredna grana Kuršumlije je turizam. Dve obližnje,  Lukovska i Prolom, već  godinama su omiljena destinacija domćih i  starnih gostiju.
Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija, vidi banju na tom putu i kaže : "Kuršumlijska banja je u pripremi, od sledeće sezone će da popuni kapacitete. Očekuje se oko 300 hiljada noćenja, što banjskih, što u privatnom smeštaju."

Sledeće sezone i termalne vode Kuršumlijske banje, posle 15 godina, više neće nekontrolisano oticati u reku Banjsku. Korist od toga će imati  i država i vlasnik i gosti.Tada će biti obeležen jubilej dve hiljade godina od izgradnje prvih
termi, u čijim su lekovitim vodama uživali još stari Rimljani.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар