Regovanja na upad u zgradu RTS-a

Radio-televizija Vojvodine osudila je upad u zgradu RTS-a i istakla da čvrsto stoji uz našu medijsku kuću u ostvarivanju zajedničke misije Javnog medijskog servisa.

"Sinoćni napad na medijske slobode i upad u vašu i našu kuću, primili smo sa dubokom zabrinutošću i nezadovoljstvom. ‘Medijska strategija’ ljudi koji su izvršili napad na Javni medijski servis, neprimeren civilizovanom svetu, je jasna: oni su mera slobode medija i društva u celini", navodi se u pismu podrške kolegama na RTS-u i generalnom direktoru Draganu Bujoševiću.

Šaljemo vam iskrenu kolegijalnu podršku i želimo da ostanete uzor profesionalnog medijskog stvaralaštva, dodaje se u pismu podrške Radio-televizije Vojvodine.

Društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo nasilje i bahatost demonstranata koji su upali u zgradu RTS-a, predvođeni Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, napali i zastrašili novinare, demolirali zgradu Javnog medijskog servisa i ugrozili bezbednost većeg broja ljudi.

"Takvo huligansko ponašanje, u kojem se koriste motorne testere, nema nikakve veze sa principima demokratije i slobode medija, u šta se navodno zaklinju predstavnici opozicije", saopštio je predsednik DNV-a Petar Kočić.

Osudi upada u zgradu Javnog medijskog servisa pridružile su se i novinari iz Regionalne TV Pančevo i Novosadske TV.

Nasilje kao zamena za argumente

Ministarka za evrointegracije, Jadranka Joksimović, kaže da je upad lidera SzS i pokreta "Jedan od 5 miliona" u zgradu RTS, pokušaj nasilnog zauzimanja Javnog servisa i napad na novinare i zaposlene ogolio nedemokratsku prirodu i nasilne planove samoproglašenih lidera opozicije.

"Nasilje kao zamena za argumente i nespremnost na demokratsku utakmicu pokazuje istinske namere ove grupe tzv. predvodnika ideološki razjedinjene opozicije, ali koju očigledno ujedinjuje to što ne razumeju i ne priželjkuju demokratsku i respektabilno osnaženu Srbiju, što su spremni da temeljne demokratske vrednosti i međunarodnu poziciju Srbije u osetljivom trenutku urušavaju zarad partikularnih interesa", istakla je Joksimovićeva.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila nasilni upad u Radio-televiziju Srbije. Prema njenim rečima upad, praćen demoliranjem imovine i pretnjama zaposlenima, predstavlja nedopustiv napad na novinare i medijske slobode.

"Nema nikakve sumnje da će država u okviru svojih nadležnosti adekvatno reagovati na svaki pokušaj narušavanja pravnog poretka i pokušaj ugrožavanja temeljnih demokratskih vrednosti i sloboda", saopštila je Gojkovićeva.

Osudama se pridružio i PUPS. Iz te stranke poručuju: "Nasilje je izraz nemoći".

Iz Beograda slika nasilja otišla u svet

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić osudio je nasilan upad u zgradu Radio televizije Srbije, zastrašivanje zaposlenih na Javnom servisu kao i demoliranje zgrade Javnog servisa.

Radojičić je istakao da taj čin Srbiju vraća decenijama unazad i da mu je žao što je iz naše prestonice poslata slika nasilja i pritiska na medijske slobode.

"Kao građanin, ali i kao nosilac javne funkcije iznenađen sam pritiskom nad medijskim slobodama i uređivačkom politikom javnog servisa Srbije. U nedostatku argumenata, pojednici su posegli za nasiljem i zastrašivanjem, kako bi uticali na slobode garantovane Ustavom i zakonom o Javnom informisanju. Žao mi je svih zaposlenih na Javnom servisu koji su pretrpeli neprijatnost i strah, ali i svih građana koji su večeras potreseni i uplašeni situacijom koja se dešava u njihovom gradu. Ovim aktom naneta je velika šteta Gradu Beogradu i državi Srbiji, jer je iz Beograda otišla slika nasilja u svet, koja može uticati na buduće investitore, turiste i međunarodni ugled", saopštio je gradonačelnik Beograda.

Prema Radojičićevim rečima huliganskim ponašanjem se ne može osvajati vlast već isljučivo slobodnom voljom građana na izborima.

On je dodao da se razgovorom u demokratskim društvima može doći do konsenzusa, a ne nametanjem manjinskog mišljenja kao jedinog istinitog i ispravnog.

"Zahvaljujući brzom i staloženom reagovanju pripadnika MUP-a sprečena je dalja eskalacija nasilja i teže posledice", zaključuje prvi čovek Beograda.

Javni servis – vlasništvo svih građana

Demokratska stranka Srbije pozvala je vlast da otvori razgovore sa opozicijom o uslovima za održavanje izbora, kako navode, fer i slobodnih, a da jedna od osnovnih tema bude stanje u medijima.

Po oceni DSS-a neprofesionalno i neobjektivno izveštavanje javnog servisa osnovni je uzrok javno iskazanog nezadovoljstva dela građana Srbije koje je kulminiralo upadom jednog broja demonstranata i lidera Saveza za Srbiju u zgradu RTS-a, navodi se u saopštenju te stranke.

U saopštenju se dodaje da ne treba ignorisati političku krizu, ali da ona ne može da se reši ni neprimerenim metodama za kojima poseže opozicija.

Predsednik Udruženja građana "Napredni klub" i član političkog saveta Narodne stranke, Čedomir Antić je rekao da je neophodno hitno osloboditi Radio televiziju Srbije režimskih stega, jer je to medijska kuća koju finansiraju svi građani Srbije.

Antić traži, kako je rekao, ostavke predsednika republike, predsednice Vlade Republike Srbije i uspostavu Vlade nacionalnog spasa sa mandatom da sprovede poštene izbore pod međunarodnom kontrolom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike