Reformisan popis lektire u Hrvatskoj, javnost negoduje

Iz lektire je izbačen Selindžerov "Lovac u žitu", Kunderina "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i brojni drugi hrvatski i strani savremeni autori, ali i "Dnevnik Ane Frank".

Hrvatski portal Indeks piše da će deca čitati klasične autore od kojih su neki umrli pre više od dve hiljade godina, bez obzira na najavljivanu reformu školstva koja je obećavala novu, modernu nastavu.

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire kafkijanska noćna mora, piše Indeks.

Posebno negodovanje izazvalo je izbacivanje "Dnevnika Ane Frank" iz lektire.

Zbog toga je pokrenuta i peticija u kojoj se traži vraćanje na popis obavezne lektire te knjige utemeljene ne tekstovima iz dnevnika koji je napisala jevrejska devojčica Ana Frank koja je stradala tokom Drugog svetskog rata.

"Dnevnik Ane Frank je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo delo izuzetno važno za razumevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se sme preskočiti u nastavi hrvatskog jezika", poručuje Hrvatsko društvo pisaca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike