Reforma upravljanja javnim finansijama i upravom ključna

Sastanak je održan u cilju revizije prve godine sprovođenja Sektorskog reformskog ugovora u vrednosti od 80 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.

Matea Norčić Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Beogradu, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima u prethodnih godinu dana i pohvalila izražene napore Vlade Republike Srbije da se bolje fokusira planiranje, utvrđuju prioriteti u skladu sa realnim ciljevima i kapacitetima uprave kako bi se još efikasnije sprovodila reforma javne uprave.

Sagovornici su zaključili da je reforma upravljanja javnim finansijama i javne uprave osnov za sve reforme koje se sprovode u državi, kao i proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, te da je za te procese važno obezbediti kvalitet i vreme.

Ministar Ružić je pohvalio veliki napor svih ključnih aktera u pogledu implementacije Sektorskog reformskog ugovora, kao i da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave proslediti Izveštaj o njegovom sprovođenju, što će predstavljati osnov za povlačenje određenog nivoa sredstava kao podrška reformi javne uprave.

Na sastanku je istaknuto i zadovoljstvo ispunjenjem opštih kriterijuma za realizaciju Ugovora, koji predstavljaju ujedno i najveće strateške reforme u državi – 1) stabilan makroekonomski okvir, 2) efikasno upravljanje javnim finansijama kroz uspešno sprovođenje Programa reforme upravljanja javnim finansijama, 3) transparentnost budžeta i 4) uspešno sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike