Reagovanja na zabranu šetnje u okviru Evroprajda

Grupa LGBT aktivista okupila se ispred Doma omladine povodom odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani šetnju u okviru Evroprajda, najavljene za 17. septembar.

Aktivisti nose transparente "Prajd je protest", "Ovo je i naša država", "Mi smo građani i građanke, nismo ekstremisti" i "Prajd je protiv nasilja, zato ga i zabranjuju".

"Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani šetnju u okviru Evroprajda, država se povukla pred huliganima i priznala da su jači od nje", kaže Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Prema njenim rečima, stav Stranke slobode i pravde je jasan – svi naši građani imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja i okupljanje i mirna šetnja Evropajda nije smela da bude zabranjena.

Pokret slobodnih građana ocenio je da je MUP odlukom o zabrani šetnje Evroprajda označilo kao legitimne mete sve slobodomisleće ljude i pripadnike LGBT+ populacije, koji su već ranije najavili da će se uprkos zabrani okupiti 17. septembra ispred Narodne skupštine.

Demokratska stranka istakla je da najoštrije osuđuje zabranu Parade ponosa, šetnje u okviru Evroprajda. 

"Država je još jednom kapitulirala pred huliganima i pokazala da oni uživaju njenu zaštitu, a ne građani Srbije. Ogromna je sramota i veoma zabrinjava to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova rešilo problem potencijalnog nasilja tako što je zabranilo mirnu šetnju građana, pravo garantovano Ustavom i zakonom, umesto da preduzme mere protiv onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju", poručila je portparolka DS-a Alisa Kockar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Srbije, donelo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022", kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu, 17. septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike