Reagovanja Ane Brnabić i Zorane Mihajlović povodom ekološkog protesta

Na ekološkom protestu "Ustanak za opstanak" okupili su se građani na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji. Sa Trga Nikole Pašića krenuli su u protestnu šetnju do Brankovog mosta.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je zaštita životne sredine važna tema, koju ne treba politizovati i upitala "zašto sada ekološki prostesti, a ne pre 2014. godine.

"Nije mi jasno zašto sada ekološki protesti, ustanci, pošto konačno imamo vladu koja brine o ekologiji i konačno nešto radimo za zaštitu životne sredine, to radimo od 2014. godine", rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije nakon sednice Kriznog štaba, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa ekološkim protestom.

Brnabićeva je navela da je od 2014. godine uloženo više od 600 miliona evra kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, u postrojenja za odsumporavanje u našim termoelektranama.

Prema njenim rečima, prvi put u skupštini usvojen je Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji su, kaže, ranije bili tek jedan paragraf u okviru Zakona o energetici.

Takođe, navela je da je prvi put usvojen Zakon o klimatskim promenama, a uvedene subvenije za kupovinu električnih vozila, te postavljeni elektropunjača.

"Zašto sada, a ne u vreme DS-a, Đilasa, Tadića, Jeremića, Đorđevića.. kada nismo imali postrojenja za odsumporavanje, nismo imali ove zakone. Kada su dali dozvole za Rio Tinto, za iskopavanja 2004. godine…? Kakve veze to sada ima sa ekologijom, a kakve sa politikom", upitala je Brnabićeva.

Rekla je da veruje da veliki broj ljudi, koji su danas bili na protestu, iskreno veruje u potrebu očuvanja životne sredine, ali da nisu informisani o svemu što je do sada urađeno u toj oblasti, jer se kaže, "informišu iz medija koji o tome ne izveštavaju, jer valjda nije relevantno".

"Ostaje da razgovaram sa ljudima koji su kredibilni, za koje mislim da ulaze čsitog srca i da im kažem šta smo uradili do sada. Neke sam već zvala, druge ću narednih dana, taj dijalog traje", rekla je Brnabićeva.

Mihajlović: Neki bi da preko ekologije uđu u politiku 

Ovim povodom oglasila se i ministarka Zorana Mihajlović koja je u saopštenju poručila da će, o tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiti građani na referendumu, ali tek onda kad, dodaje, budu završene sve studije i poznate sve činjenice, "a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku".

"Nećemo imati zdraviju životnu sredinu od širenja neistina i straha, od toga što će Nebojša Zelenović kao lažni ekolog spasavati svoju političku karijeru, niti od blokiranja puteve i mostove kojima preti Aleksandar Jovanović Ćuta. Ako je to vaša politika, onda registrujte svoju političku organizaciju i kandidujte svoj program na izborima, ali recite ljudima koji su se danas okupili da su zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu koji ste organizovali zbog sebe. Takođe, ako ste dobili tapiju na parče zemlje u Jadru, razmislite da li je fer da se preko toga kandidujete u Beogradu, umesto u Loznici", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je i: "Da vam je zaista stalo do životne sredine, ne biste obmanjivali građane da tražite da se ponište ugovori sa Rio Tintom, jer nikakav ugovor ne postoji. Ne biste širili strah kako u dolini Jadra neće biti života, kako će biti zatrovane reke i vazduh, a da sve studije još nisu završene. Takođe, ne biste to sve radili uz podršku onih za vreme čije vlasti je Rio Tinto došao u Srbiji i dobijao dozvole za geološka istraživanja, a danas su promenili priču i sad su najglasniji protivnici projekta "Jadar"".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар