Razminiravanje Medoševca, pronađenje četiri kasetne bombe

Već prvog dana rada demineri iz Udruženja "Stop minama" sa Pala, pronašli su na fudbalskom terenu u Medoševcu četiri kasetne bombe. Projekat je veoma složen jer se čisti površina od 12 hektara, sa skoro 300 naseljenih kuća, odmah pored vojnog aerodroma.

"Demineri moraju svako dvorište da pređu, svaki plac, svaku površinu demineri moraju da pregledaju i zato je to veoma bezbednosni rizik. Kasetne bombe su izuzetno opasne, nema pomeranje, nema neutralizacije, kako se koja pronađe mora da se uništi na licu mesta", istakao je Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Demineri će raditi svakog dana od 8 do 15 sati, a stanovništvo mora da se pridržava uputstava. Kažu da posao može da se obavi bez evakuacije ljudi.

"Ovo je neki način za koji mi smatramo da može da funkcioniše da ljudima ne sprečavamo život, a da ljudi opet budu samodisciplinovani", rekao je Radisav Živković, predsednik Udruženja "Stop minama".

Ovaj projekat naša Vlada radi u saradnji sa vladama Sjedinjenih Država i Republike Koreje.

"Od 2007. Sjedinjene Države su uložile preko 20 miliona dolara u uništavanje preostale municije u Srbiji. Nastavićemo, jer osećemo da je to naša obeveza prema građanima Srbije", naveo je Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

"Zajedno sa srpskom i američkom Vladom prošle godine smo završili ovakav projekat u Bujanovcu i zato se nadam da će i ovaj posao koji smo započeli u Nišu imati veliki uspeh", napomenuo je Tivon Seol, iz Ambasade Republike Koreje.

Čišćenje kasetnih bombi u ovom naselju trebalo bi da bude završeno za mesec dana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike