Razlozi za odlazak na školska takmičenja – dodatni poeni pri upisu ili i nešto više

Ana Milijić je učenica treće godine Pete beogradske gimnazije. U srednjoj školi išla je na takmičenje iz hemije, biologije, matematike i srpskog. Na republičkom takmičenju osvojila je drugo mesto za najbolji pismeni zadatak.

"Uglavnom pripreme počinju od samog početka, kada ja počinjem da učim, koristim generalno znanja koja stičem u školi i samo se to nadograđuje. Tako da ne postoje neke posebne pripreme osim što radimo sa profesorkom i ja sama prelazim testove, objašnjava Ana Milijić.

O karijerama bivših učenika, profesorka srpskog jezika i književnosti mnogo zna, jer kako kaže, često kao studenti dođu da zahvale na znanju koje su u ovoj školi dobili. Ne ustručavaju se ni da je pozovu kako bi joj preporučili dobru knjigu koju su pročitali.

"Oni koji se opredele za takmičenja su učenici koji zaista to vole i u tom smislu sam, kao nastavnik, neko ko samo može da im pomognem i da odgovore na neka od pitanja sa kojima se oni sreću kroz testove ili nešto izvan toga, ali ključna je ljubav koja se kao iskra zapalila u njima i koja će, nadam se, postojati kao plamen i mnogo godina nakon završene gimnazije", ističe profesorka Violeta Kecman.

Njen učenik je bio i glumac Andrija Daničić. Išao je na mnoga takmičenja. U recitovanju je stigao do republičkog. Na pozorišnim susretima gimnazijalaca osvojio je nagradu za ulogu Klausa u predstavi Divlje meso.

"Sva takmičenja jesu stresna, ali nekako mislim da sam uvek razmišljao o tome šta je moj zadatak, a posle sam i na akademiji učio da tako i treba i nekako mi je bilo stalo da pokažem kako to ja radim i šta najbolje radim na najbolji mogući način u tom trenutku", kaže Daničić. 

Na školska takmičenja išao je i Vladimir Antonijević, i to bez stresa. Na republičkom je osvojio treće mesto iz fizike, a na državnom iz hemije bio je drugi. I sve to mu je pomoglo da već bude asistent Elektrotehničkog fakulteta na katerdri za elelekeltroenergetske sisteme.

"Ja sam imao diretknu korist od takmičenja iz fizike tako što sam upisao Elektrotehnički fakultet jer sam bio treći na republičkom tkamičenju iz fizike i to je način na koji možete da upišete Elektrotehnički fakultet bez da polažete prijemni ispit i da rezervišete indeks unapred. Ja sam to učionio u trećoj godini", objašnjava Antonijević.

Odgovor na pitanje da li đaci imaju konkretnu korist od takmičenja nije jednostavan. Kratkoročna nagrada su dodatni bodovi za upis u srednju školu ili čak oslobađanje od prijemnog na nekim fakultetima, ako su osvojili prvo, drugo ili treće mesto na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz određenog predmeta. Sve ostalo zavisi od ambicije učenika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike