Razbijen balkanski kartel koji je preplavio Evropu kokainom

Članovi ove kriminalne grupe uglavnom su bili iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a imali su saradnike u nekoliko evropskih država, saopšteno je na sajtu Evropola.

 

Rezultat udružene akcije u kojoj je učestvovalo osam zemalja jeste optužnica protiv 61 osobe, od kojih su 23 uhapšene – 13 u Španiji i 10 u Sloveniji.

Zaplenjeno je 2,6 tone kokaina i 324 kilograma marihuane, kao i 612.000 evra, a oduzeto je i devet luksuznih automobila i pet motocikala.

Na osnovu obaveštajnih podataka, Španija je imala najave da je ovaj kartel u proleće ove godine pripremao veliki uvoz, oko tone i po kokaina, iz Južne Amerike u Evropu.

U nekoliko racija u martu španska policija je u Taragoni, Barseloni, Sevilji i Valensiji uhapsila 13 osoba, a među njima i dva čelna čoveka i jednog policajca koji je sarađivao sa njima.

U nastavku akcije, u maju, slovenačka policija uhapsila je 10 osumnjičenih, a 48 osoba je optuženo za distribuciju kokaina i marihuane širom Evrope.

Ove akcije deo su strategije Evropola za borbu protiv organizovanog kriminala, a u njima su učestvovale policije Španije, Hrvatske, Srbije, Nemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kolumbije, piše na sajtu Evropola.

MUP Srbije saopštio je da je akcija sprovedena na dva kontinenta tokom 2020. i 2021, a da su u njoj aktivno učestvovali pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je pripadnike MUP-a, ističući da je srpska policija još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар