Ratno stanje na ulicama Južne Afrike, ubijena beba

U pokušaju da suzbiju nasilje, južnoafričke vlasti rasporedile su vojsku na ulice gradova u kojima su zabeleženi najžešći neredi, ali su i uprkos tome tokom dana paljene prodavnice i stambene zgrade.

Među žrtvama je šestomesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, te muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem. U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povređeni.

U talasu nasilja koje je usledilo posle hapšenja bivšeg predsednika, učesnici protesta su pljačkali radnje, palili zgrade i napadali prolaznike.

Tokom nedelju dana nasilja, policija nije upevala da zauzda proteste koji su u najvećem broju slučajeva završavali pljačkama i uništavanjem imovine. Južnoafrički mediji javljaju da su blokirane raskrsnice, kao i da na tim mestima gore kamioni.

Bivši predsednik Južnoafričke Republike, 79-godišnji Džejkob Zuma, predao se prošle sedmice policiji i služiće zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog nepoštovanja suda.

Zuma se takođe suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju vredan dve milijarde dolara iz 1999. godine, kada je bio zamenik predsednika.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар