Ratari uskoro u trci za 60 miliona evra iz EU fondova

Srpska poljoprivreda nije ista kao pre desetak godina kada je IPARD dogovaran. Mnogi proizvođači su osavremenili proizvodnju, ali mogućnosti za dodatno unapređenje još ima. Velibor Savić iz Martinaca je već na prvom konkursu iz IPARD projekta podneo zahtev i dobio novac za valjak, cisternu i gradnju jame od 300 kubika za osoku. Vrednost ulaganja bila je oko 26 miliona dinara.

Savić kaže da je kompletna realizacija trajala oko godinu dana.

"Šest meseci smo posle zahteva čekali odobrenje od ministarstva na naš projekat. Kada smo odobrenje dobili krenuli smo odmah u izgradnju osočne jame. Nabavka mehanizacije je išla brzo, tako da smo sad te standarde EU zadovoljili oko lagera stajnjaka i možemo da idemo dalje u investicije na farmi", navodi Savić.

Novac iz evropskih fondova pomogao je Vladi Živanoviću da osvoji nova tržišta.

"Nova linija za pakovanje čajeva kupljena sredstvima IPARD-a, omogućila nam je izvoz u nekoliko zemalja EU i Ameriku", napominje Vlada Živanović vlasnik preduzeća "Jadar pak" iz Osečine.

"Agencija je prepoznala da naš proizvodni program ima perspektivu i bez problema smo dobili sredstva. Procedura je uobičajena, uz potrebnu dokumentaciju. Imamo u planu izgradnju hladnjače i sušare za voće i bilje i ponovo ćemo konkurisati", dodaje Živanović.

Narednih dana očekuje se raspisivanje do sada najvećeg konkursa. Proizvođačima će na raspolaganju biti oko 60 miliona evra koje će moći da iskoriste za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ukazuje da još ima dosta poteškoća u pogledu dopuna zahteva i konsultantskih kuća koje rade sa poljoprivrednicima.

"Ne mogu ja da im određujem koga će oni da izaberu za konsultanta. Naše je da ih provučemo kroz ceo postupak. Imaćemo jednu novinu, a to je da ćemo odobravati avansno plaćanje od 50 odsto", ističe Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će umnogome doprineti brzini realizacije investicija u srpsku poljoprivredu. "Kad dobiješ rešenje dobićeš 50 odsto unapred, pa kad realizuješ preostalih predeset", navodi Nedimović.

Interesovanje poljoprivrednika za programe IPARD-a raste. Prošle godine odobreno je 320 zahteva, a dve godine ranije samo 20. Sredstva Evropske unije proizvođači u Srbiji su koristili za nabavku traktora, modernizaciju opreme za preradu i pakovanje, izgradnju objekata i razvoj seoskog turizma.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike