Rat u Ukrajini 70. dan – Kijev traži od Moskve puštanje ranjenika iz „Azovstalja“

Nastavljaju se borbe u regionu Donbasa. Nakon jučerašnje evakuacije civila iz oblasti oko "Azovstalja" u Marijupolju, ruske snage su obnovile vatru na položaje pripadnika ukrajinske vojske i puka Azov, koji su, kako se tvrdi, stacionirani u čeličani.

Zvaničnici u Kijevu saopštili su da je na teritoriji fabrike najmanje 40 teško ranjenih vojnika i traže od Rusije da se omogući njihovo spasavanje kako bi im se, kako navode, po Ženevskoj konvenciji pružila pomoć. 

Iako je evakuisano oko 100 ljudi – žena, muškaraca, dece i starijih, i dalje nije poznato koliko je još civila ostalo u toj oblasti, naveo je Crveni krst.

Eksplozije i na zapadu zemlje. Regionalni zvaničnici su saopštili da je ruska vojska izvršila vazdušne udare u regionu Lavova, pri čemu su najmanje dve trafo-stanice oštećene, a deo grada je ostao bez struje i vode.

U međuvremenu, zapadne zemlje nastavljaju da pružaju podršku Kijevu, a Britanija šalje 13 oklopnih vozila kao pomoć pri evakuaciji civila iz opkoljenih područja na istoku zemlje.

Dok Evropska unija najavljuje novi, šesti paket sankcija Rusiji, koje bi trebalo da pogode rusku naftnu industriju, ali i banke, predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama.

Sankcije su, kako je saopštio Kremlj, odgovor na "neprijateljske akcije pojedinih stranih država i međunarodnih organizacija".

Prema tom aktu, Rusija će zabraniti izvoz proizvoda i sirovina osobama i subjektima koji su pod sankcijama.

Dekret zabranjuje i transakcije sa inostranstvom i pojedincima i kompanijama koji su pogođeni recipročnim embargom Rusije i dozvoljava ruskim preduzećima da se ne drže ugovornih obaveza prema njima.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike