Rastu tenzije na belorusko-poljskoj granici, oko 200 migranata pokušalo nasilno da probije ogradu

Incident se dogodio u blizini sela Čeremča i jedan je od svakodnevnih sukoba migranata koji se nalaze pod nadzorom beloruskih vojnika i poljskih snaga, za koji Evropska unija smatra da je deo "hibridnog rata" Minska koji je osmišljen da destabilizuje Uniju i uzvrati sankcije.

"Pokušavali su da probiju granicu, napadajući je", rekla je portparolka granične straže Ana Mihalska za Rojters i dodala da su ih graničari sprečili u tom pokušaju.

Prema njenim rečima, migranti su graničare gađali granjem i kamenjem.

Mihalska je navela da su migranti sravnili deo ograde napravljeni od balvana u pokušaju da pređu granicu.

Ističe da da je pet migranata koji pate od iscrpljenostiposlato u bolnicu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da ako kriza na poljsko-beloruskoj granici eskalira, Evropska unija mora biti spremna da uvede dalje sankcije Minsku.

"Moramo planirati dalje sankcije, uključujući trgovinu", naveo je Moravjecki je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vršiocem dužnosti nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da EU mora biti jedinstvena oko "instrumentalizacije" migranata protiv Poljske i raspoređivanja ruskih trupa oko Ukrajine.

Ruski i beloruski borbeni avioni zajednički su patrolirali beloruskom granicom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Evropska unija optužila je Belorusiju da je avionima dovezla hiljade ljudi sa Bliskog istoka  gurajući ih ka zemljama EU u znak odmazde za uvedene sankcije. Minsk je te optužbe negirao.

Rojters navodi da je Moskva signalizirala svoju političku i vojnu podršku za Belorusiji slanjem aviona da da patroliraju beloruskim vazdušnim prostorom pre dve nedelje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар