Rastu novi čokoti – kako je ljubav prema vinima profesora iz Beograda dovela do Toplice

Dejan je doktor ekonomskih nauka i profesor na fakultetu, koji se do pre 30 godina bavio poljoprivredom u rodnoj Studenici. Sada želi da se uz nauku ponovo oproba u agro biznisu i slobodno vreme, sa svojom porodicom provodi u Toplici gajeći vinovu lozu.

"Obilazeći po Srbiji došli smo i do Toplice. Ovaj teroar ne postoji u Srbiji i razgovarajući sa Goranom Todićem i vinarijom ‘Doja’ o podizanju ove regije, topličkog vinogorja na još jedan nivo, odlučili smo se da kupimo zemlju tu i tri hektara podižemo vinograd ove godine", ističe Dejan Vukosavljević.

Kaže da je ideja za uzgoj grožđa potekla od njegovog dvadesettrogodišnjeg sina Ivana studenta završne godine informacionih tehnologija.

"Otac je preneo na mene tu ljubav prema poljoprivredi, prema vinima i onda kada sam došao kod Gorana ovde u ‘Doju’ odlučili smo da i mi zasadimo i napravimo vinariju", dodaje Ivan.

Vukosavljevići imaju podršku prvih komšija Todića, koji su trasirali put savremenog vinogradarstva u Toplici i na gotovo 50 hektara zapuštenog zemljišta podigli plantaže vinograda sa zaštićenim geografskim poreklom.

"Pozivamo neke investitore ili ljubitelje vina koji žele da investiraju da u Toplici investiraju kako bismo upotpunili tu vinsku priču. Nama konkurencija ovde ne smeta, apsolutno bi nam dobro došla", poručuje Goran Todić, vlasnik "Vinarije Doja" iz Donje Jošanice.

Ovog proleća Toplica je bogatija za više hektara vinove loze, jer su u neposrednoj blizini Vinarije "Doja" podignuti novi zasadi.

Nova sadnja "prokupca" biće na jesen kada će otpočeti izgradnja prerađivačkih kapaciteta i objekata za turističke namene.

"I to je u planu, jer podići vinograd bez vinarije nije kompletan posao", naglašava Dejan.

U Topličkom kraju u prošlom veku "prokupac" se gajio na više od 5.000 hektara, a danas ima tek oko 200 hektara vinograda ove autohtone sorte grožđa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike