Raspisana poternica za Titovim unukom, čeka ga zatvorska kazna

Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za sprovođenje izvršenja kazne, precizirala je za agenciju Tanjug da je ova poternica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritoriju Srbije.

Kako Edvard Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde je od suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne Inrepolove poternice, rekla je Kovačević i napomenula da je u toku je prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i veruje se da živi u Hrvatskoj.

Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Osuđen je zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Posle udesa pobegao u Hrvatsku

Broz je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen. 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.

Nova poternica je raspisana radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je pre dve godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар