Rapajić: Ukoliko se održe izbori na severu KiM neće imati nikakav legitimitet

Politički predstavnici Srba na severu Kosova još se nisu izjašnjavali povodom odluke o raspisivanju vanrednih izbora za predednike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Kada imamo institucionalni vakum, u situaciji kada su i članovi opštinskih izbornih odbora podneli ostavke izbore je gotovo nemoguće organizovati jer se postavlja pitanje ko bi te izbore uopšte mogao da organizuje, kaže za RTS programski direktor organizacije koja od 2013. godine nadgledala sve lokalne izbore na severu KiM.

"Ako biste to radili na silu i nametnutim rešenjima to bi samo proizvelo dodatne tenzije. Ukoliko bi se iubori sporoveli na silu i bili izabrani novi gradonačelnici oni ne bi imali legitimitet", naglašava Rapajić.

On kaže da smo se sada vratili na situaciju od pre Briselskog sporazuma, odnosno i goroj situaciju jer su institucije posle napuštanja Srba još manje funkcionalne nego pre potpisivanja tog sporazuma.

Broj Albanaca u Mitrovici je značajan ali u ostalim opštinama taj broj je zanemarljiv i nikakav legitimitet ne bi bio moguć.

Stav naroda je da podržava napuštanje institucija jer smo godinama išli iz krize u krizu i takva odluka je bila neminovna. Raspoloženje među građanima je takvo da niko i ne razmišlja o izlasku na izbore.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu KiM za 18. decembar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike