Rama o „nepravednom zahtevu“ Pendarovskog

Steva Pendarovski je rekao da nije dobro radzvajanja Severne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje "zelenog svetla" o početku pregovora sa Evropskom unijom.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je ovaj stav makedonskog predsednika začuđujući, istakavši "ključni doprinos Albanije i Albanaca" u demokratskim procesima u Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Rame, ovaj zahtev Pendarovskog nije niti pravedan, niti praktičan.

"Predsednik Pendarovski podrazumeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Ovaj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu ključni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskog puta prijateljske zemlje. To zapravi ne deluje niti pravedno, niti praktično", istakao je Rama u svojoj Fejsbuk objavi.

Izjavu makedonskog predsednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocenio da bi odvajanje Severne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Severna Makedonija su završile domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bilo strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtevima društva u obe zemlje, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao je za evropski portal Euroaktiv, tokom njegove zvanične posete u Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

"U Albaniji je sada rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i prethodno, a i ranije smo bili odvojeno od Albanije", izjavio je Pendarovski za Euroaktiv.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike