Radiolozi iz Srbije na velikom stručnom skupu u Čikagu

Lekare radiologe iz Srbije i njihove kolege iz Sjedinjenih Država pozdravili su u Konzulatu Srbije u centru Čikaga konzul Milan Varadinović i predsednica Srpsko-američkog udruženja lekara i stomatologa dr Ljuba Stojiljković.

Gosti iz Srbije došli su u Ameriku povodom 105. godišnjeg Kongresa lekara radiologa u Čikagu organizacije RSNA koji ove godine posećuje preko 50.000 ljudi.

Po prvi put u istoriji ovog kongresa, jedna lekarka iz Srbije dobila je poziv da održi predavanje na skupu, a to je dr Dragana Đilas iz Novog Sada.

"Pošto se ja najviše bavim imidžingom dojke i u tome sam recimo ekspert i u Srbiji, očigledno da sam sada prepoznata internacionalno, onda će predavanje biti iz snimanja dojke i to iz jedne specifične vrste snimanja, digitalnom tomosintezom", rekla je dr Dragana Đilas.

Kardiohirug doktor Miljko Ristić kaže da je impresioniran skupom. Dodaje da ima planove da se otvori novi medicinski objekat za kardiovaskularne bolesti na teritoriji Bijeljine.

"Eto tako ukazala se jedna prilika sa gospodinom Pavlovićem koji je napravio Ćupriju na Drini, koji me je pozvao ovde da vidimo da li možemo neku saradnju da nastavimo tamo u tom kraju odakle je on, iz okoline Bijeljine da se nastavi neki program koji bi pomogao stanovnicima Bijeljine i Republike Srpske da se leče po savremenim metodama lečenja", rekao je dr Miljko Ristić.

"Hoćemo da otvorimo jednu kliniku za pomoć našega naroda u Slobomiru. Ja verujem sa našim profesorom doktorom Ristićem da je pristao da to krene tim putem i ja verujem da ćemo da uspemo", rekao je Slobodan Pavlović.

Predstavnici firme "Visaris" predstavili su na sajmu svoj digitalni rendgen koji se pravi u Srbiji, a bilo je i lekara iz privatne prakse kao što je beogradska bolnica "Bel Medik".

"Cilj ovog predstavljanja na ovom sajmu je da približimo američkim ustanovama, američkim dilerima ono što mi radimo, da proširimo mrežu naših prodavaca u Americi, ali pošto je ovo veliki sajam i veliki kongres internacionalne prirode ovde smo i da upoznamo potencijalne dilere sirom sveta koji posecuju Čikago u ovo doba godine", navela je Aleksandra Begović iz firme "Visaris".

Srpski lekari su pokazali i ove godine da su veoma cenjeni ne samo u Čikagu nego i širom Severne Amerike.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike