Radanska sela pred gašenjem, kakvu muku muče preostali meštani

Sedamdesetih godina prošlog veka samo u selu Trpeze živelo je oko 500 duša. Danas ih je mnogo manje. Aleksandar Lučić jedan je od retkih koji je rešio da u svom rodnom selu započne sopstveni biznis. Ima farmu od stotinu ovaca i dvadeset grla krupne stoke.

"Ima uslova, za stočarstvo bogom je dato, voda čista, priroda izvanredna, ali nažalost omladine nema. Neće niko, još je ovo dosta zabačen kraj", kaže Aleksandar Lučić.

Slavica Petrović kaže da bi se mogao i turizam razviti u selu Trpeze, ali da je put verovatno prvenstvo za sve.

"Žao nam je da napustimo ovo mesto. To nam je neka tradicija i tako. Težak život jeste", poručuje Miloš Lučić.

Prirodna bogatstva pružaju dobar potencijal za razvoj ovog kraja pa se gorštaci nadaju da će im izgradnja puta vratiti sve ono što su davno izgubili.

Škola, pošta i ambulanta ne rade više od deset godina, a jedina prodavnica, gde su se meštani dvadesetak okolnih sela snabdevali potrepštinama, zatvorena je prošle godine.

Radanska sela samo leti ožive, kada potomci otvore vrata napuštenih kuća. Tradicionalno okupljanje je na Vidovdan kada se sećaju svojih predaka i prave planove za povratak.

"Oko 150 miliona dinara izdvajamo za uređenje i asfaltiranje, od toga na lokalne i nekategorisane puteve oko 20 do 25 miliona. Imamo i pomoć države, zadovoljni smo, ali je stvarno toliko velika površina da nikad nije dovoljno sredstava", navodi Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Država je pomogla sa stotinu miliona dinara, ali do 92 sela kuršumlijske opštine vodi 800 kilometara nekategorisanih puteva koje treba urediti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike