Putniković o Severnom toku: Mnogi znaju o čemu se radi, prestale jednoglasne optužbe protiv Rusije

Jelica Putniković je u Dnevniku RTS-a rekla, povodom međusobnih optužbi Rusije i Zapada o odgovornosti za curenje gasa u Baltičkom moru, da je havarija samo u interesu Amerike, jer je ona bila stalno protiv toga da se grade dva gasovoda Severni tok, pogotovo Severni tok 2.

"Sumnjam da je Evropa jednostavno napravila takvu havariju, jer su ti gasovodi, pogotovo Severni tok 2, građeni uz učešće kompanija iz Evropske unije", navodi Putnikovićeva.

Sa druge strane, dodaje, SAD obećavaju da će snabdevati Evropu gasom, mada nisu uspeli da povećaju dotok ove zime, pošto su imali problema u svojoj gasnoj kompaniji koja prebacuje gas u LNG tankerima.

"Ipak, oni računaju da će im Evropa biti sigurno tržište", kaže Putnikovićeva.

To bi, objašnjava, najviše štetilo Rusiji, koja bi posle rata u Ukrajini jednostavno mogla da nastavi da izvozi gas u Evropu, jer se zna da mnogo zemalja računa na to.

Kada je reč o istrazi i mogućnosti da se ekipe spuste na dno mora i provere šta se desilo, Putnikovićeva ukazuje da je to pitanje bezbednosti ljudi koji bi se spustili, jer je mešavina gasa i morske vode veoma opasna.

"Kao laik, ja bih pitala zar iz satelitskih snimaka ne može da se vidi ko se tu kretao, da li je nešto rađeno. Verujem da mnogi znaju o čemu se radi, jer su u Evropi prestale jednoglasne optužbe na račun Rusije", kaže urednica portala Energija Balkana.

"EU o ograničenju cene ruskog gasa – pravljenje računa bez krčmara"

Cena gasa, koja je proteklih dana padala, ponovo raste.

"Sama cena gasa na berzama je više odraz psiholoških reakcija na političke izjave", smatra Putnikovićeva.

Evropska unija će danas razmatrati ograničenje cene ruskog gasa.

"Mislim da je to pravljenje računa bez krčmara, a u krajnjem slučaju, ako neće da kupuju ruski gas, zašto utiču na njegovu cenu", primetila je Putnikovićeva.

"Ne može tako brzo da se odustane od ruskog gasa"

Za razliku od onih koji su u Briselu, ističe, političari u zemljama članicama EU su svesni da ne smeju da se igraju sa svojim građanima i svojom privredom, i da ne može tako brzo da se odustane od ruskog gasa.

"To je osnovni problem koji neki nisu shvatili", zaključila je urednica portala Energija Balkana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike