Putinovim dekretom svim Ukrajincima dat put ka ruskom državljanstvu, SAD se slažu da Kanada vrati Nemačkoj turbinu

U Ukrajini se ratuje već sto trideset osmi dan. Situacija je posebno napeta u Donjecku, gde se juče, nakon granatiranja, urušila zgrada, pri čemu je poginulo najmanje 15 osoba.

Za to granatiranje ukrajinske vlasti okrivljuju Moskvu, dok sa ruske strane stižu kontraoptužbe za granatiranje Donjecka. Moskva tvrdi i da su u Hersonskoj oblasti u ukrajinskom granatiranju oštećeni bolnica i privatna kuća, te da su ranjena dva civila.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je civile u regionu Herson na jugu Ukrajine koji kontroliše Rusija da se hitno evakuišu jer ukrajinske oružane snage spremaju kontranapad.

Inače, Kijev planira da na bojno polje pošalje nove vojnike koji se obučavaju u Velikoj Britaniji. Kako je saopšteno iz Londona, tamo će se narednih meseci za borbu obučavati 10.000 Ukrajinaca – sa malo ili bez imalo vojnog iskustva.

Zapadne zemlje prate situaciju oko Severnog toka 1, najvažnijeg gasovoda kojim se ruski gas dostavlja Nemačkoj. Kako je ranije najavljeno, zbog remonta taj tok narednih deset dana neće raditi – što povećava strepnju u Nemačkoj da bi to moglo značiti potpuno "zavrtanje slavine".

Rusija je već u junu značajno smanjila količine koje isporučuje zapadnoj Evropi, uz obrazloženje problema – zbog nedostajuće turbine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike